Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 26 common:people_all_forms

САМООСВІТА ВЧИТЕЛЯ

Date: 7 лютого 2019 о 15:36, Refreshed 7 лютого 2019 о 15:41
298 views

Самоосвіта вчителя-словесника – основна складова його методичної культури

    Учителі-словесники… Це ті, хто викладають не просто предмет «зарубіжна література», «українська література», а предмет – «людинознавство», бо саме ці педагоги своїм високохудожнім словом впливають на серця і душі дітей, плекають шляхетні морально-етичні цінності.

      У чому ж полягає основна педагогічна місія сучасного вчителя літератури? Не відставати, рухатися вперед і не зупинятися, досягнувши вершин, ‒ підніматися ще вище. Така модель оновленого освітнього процесу передбачає готовність до застосування нових освітянських ідей, здатність постійно навчатися, бути в неперервному творчому пошуку. Ці якості, на жаль, не видаються додатком до диплома про педагогічну освіту, а формуються у щоденній копіткій праці.

    Одним із найбільш ефективних засобів підвищення професійної компетентності вчителя є його самоосвітня діяльність. Вона передбачає цілеспрямовану, системну самоосвітню роботу, спрямовану на саморозвиток та самовдосконалення особистості, задоволення власних інтересів і об’єктивних потреб освітнього закладу. Це й науково-дослідницька робота з проблеми, яку молоді фахівці обирають відразу, як тільки розпочинають свій педагогічний шлях, це й обґрунтоване вивчення досвіду колег, безпосередня участь у колективних, групових формах методичної роботи, це й вивчення, творче опрацювання й застосування ідей, порад фахово-методичної літератури, що є невід’ємною частиною освітнього процесу вчителя.

      І словесник-початківець, і досвідчений педагог знаходять у фахових виданнях усе, що допомагає викладати предмет цікаво, змістовно, сучасно. Газетно-журнальна продукція для вчителів-предметників – обов’язковий атрибут процесу підготовки до уроків та позакласних заходів, неоціненна скарбниця актуальних педагогічних ідей, методичних знахідок, творчих напрацювань.     

      Про надзвичайно широкі можливості науково-методичного журналу «Всесвітня література в сучасній школі» задля втілення творчих задумів не тільки вчителів зарубіжної літератури, а й їхніх вихованців, про його розмаїтий спектр методичних порад для шліфування й росту фахової майстерності словесника йшлося у виступі-презентації члена Національної спілки журналістів України, головного редактора ІВА «Освіта України» Валентини Михайлівни Бойко. Зустріч науковця-практика з аудиторією словесників-зарубіжників Свалявщини, що відбулася 30 січня 2019 року у Свалявській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1, була конструктивно-плідною та творчо-діловою. Валентина Михайлівна представила медіа-проект про актуальність використання у власній педагогічній діяльності вчителя зарубіжної літератури визнаного фахового видання як неоціненного помічника й порадника. Йшлося про різноманітні рубрики, що пропагуються на шпальтах журналу, а саме: «Використайте на уроці» (цікавий прийом, метод, форма роботи, які можна використати як елемент уроку), «Творчий учитель – обдаровані діти», «Авторський урок», «Методичний портал» (глибокі дослідження літературних тем науковцями), «Літературознавчі студії» (підготовка учнів до участі в МАН), «Культура мовлення», «Позакласний час» тощо. Окрім того, головний редактор зробила акцент на новаційній рубриці, що пропагує журнал, ‒ «Крок до нової української школи», а також на доцільності електронної передплати «Всесвітньої літератури», що дасть можливість педагогам замовити минулі номери з метою їх ретельного й усвідомленого перегляду й використання в освітній діяльності. Приємною несподіванкою для вчителів зарубіжної літератури стало повідомлення поважної київської гості про запуск ІВА «Освіта України» платформи для проведення фахово-методичних вебінарів у формі тренінгів, зустрічей, майстер-класів тощо.

           Насамкінець Валентина Михайлівна звернулася до присутніх поділитися власним баченням змістового наповнення та оформлення почесного видання, запросила до активної співпраці, подарувала кожному присутньому словеснику один із номерів і побажала всім надійних фахових звершень. Особливо порадувало столичну гостю скромне зізнання вчителя Свалявської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Емми Олодарівни Софілканич у тому, що улюблена «Всесвітка» є її настільним виданням уже більше двадцяти років.

      Присутня на зустрічі завідувач методичного кабінету відділу освіти Свалясвької РДА Ельвіра Степанівна Приходько підбила підсумки чергового зібрання філологів, наголосила на необхідності творчого використання фахово-методичної продукції задля професійного саморозвитку педагога та його методичної культури й закликала талановиту освітянську молодь обов’язково заявляти про свої професійні родзинки-здобутки на шпальтах престижного науково-методичного журналу.

                                                                               Лариса Андрела, методист відділу освіти Свалявської РДА

Comments:
Only authorized users can leave comments.